/events /biopolitika

Michael Roberts: Politična ekonomija pandemije

Ob prehajanju v leto 2021 ne kaže kot da se stopnja pandemične okuženosti ustavlja ali upočasnjuje. Bolnišnice na severni polobli so pod pritiskom in gospodarska aktivnost upada. Stopnja zaposlenosti je še vedno nizka in realni dohodki bodo predvidoma padli, zlasti za nižje plačane razrede, medtem ko delovna mesta izginjajo, inflacija pa narašča. Pandemija COVID je z uničenjem mednarodnega trga in domače gospodarske aktivnosti poslabšala gospodarstva svetovnega juga. Dolgovi se posledično večajo in za milijarde na »globalnem jugu« se bo uresničil spekter naraščajoče revščine, bolezni in izkoriščanja. »Rane« svetovnega kapitalističnega gospodarstva bodo dolgotrajne.

Tudi če se bodo leta 2021 pojavila učinkovita cepiva, to ne bo dolgoročna rešitev. COVID-19 se je, tako kot drugi novi patogeni, za katere ljudje nismo imeli imunosti, pojavil pri divjih živalih v oddaljenih delih sveta, kjer se je prenašal med industrijsko gojenimi živalmi in na živilskih trgih, ki jih uporabljajo ljudje. Čaka nas več pandemij, ker je tam zunaj več patogenov in nič ne delamo za to, da bi omejili ali ustavili iskanje fosilnih goriv, sečnjo in krčenje gozdov za nasade in živino; vse v prizadevanju za večji dobiček za agro in energetsko industrijo. Če in ko bo ta pandemija izginila, se ne bi smeli več vrniti k »običajnemu poslovanju«. Nujno moramo zgraditi »socialno ekonomijo«, kjer demokratično načrtovanje nadomešča kapitalistični sektor ter usmerja in nadzira nacionalne in globalne vire za dobrobit ljudi, ne za profit.

Michael Roberts je marksistični ekonomisti in avtor številnih knjig, vključno z The Great Recession – a Marxist view (2009); The Long Depression (2016); World in Crisis (2018); Marx 200 (2018). Letos je za dvestoletnico Engelsovega rojstva napisal knjigo Engels 200: his contribution to political economy. Redno piše prispevke za svoj blog: thenextrecession.wordpress.com

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Moderiral ga bo Arne Kušej, član programskega odbora IDŠ. Dogodek bo predvajan preko YouTube kanala.