/events /biopolitika

Panagiotis Sotiris: O možnosti demokratične biopolitike

Pandemija COVID-19 je v središče zanimanja postavila številna vprašanja povezana s področjem biopolitike, ne le v teoretičnem smislu, temveč tudi v navezavi do vladnih politik in ukrepov, ki so ponazorjeni v različnih strategijah zapiranja. Cilj moje predstavitve je nakazati možnost alternativne demokratične biopolitike, ki bi lahko predstavljala del morebitne "komunistične vladnosti" in ki bi premagala številne omejitve in težave, povezane s "strategijo zapiranja". V ta namen bom poskusil ponovno konceptualizirati pojem biopolitike, ki ga najdemo v delih Michaela Foucaulta. Osredotočil se bom tako na njegove spise o biopolitiki kot tudi na njegove poznejše spise o skrbi zase in parrhesii (pogumu govoriti resnico), s čimer želim opozoriti na relevantnost danih pojmov v kontekstu pandemije in na potrebo po radikalnih alternativah prevladujoči strategiji.

Panagiotis Sotiris je novinar, ki živi v Atenah in predava na Hellenic Open University. Je član uredniškega odbora Historical Materialism. Pred kratkim je objavil znanstveno monografijo “A Philosophy for Communism: Rethinking Althusser” (Brill, 2020). Na temo epidemije COVID-19 je objavil več strokovnih in znanstvenih člankov. Med drugim je objavil članka “Against Agamben: Is a Democratic Biopolitics Possible?” (Critical Legal Thinking, marec 2020) in “Thinking Beyond the Lockdown: On the Possibility of a Democratic Biopolitics” (Historical Materialism, september 2020).

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Moderirala ga bo Lea Kuhar, članica programskega odbora IDŠ. Dogodek bo predvajan preko YouTube kanala.